Yabancı ikamet izni veya diğer adıyla ikamet tezkeresi yabancı uyrukluların Türkiye’de kendilerine verilen vize süresinden daha uzun kalmak istemeleri durumunda ülkede geçici olarak ikamet etme hakkı veren belgedir.
Türkiye de Yetkili Makamlarca verilen, bir yerde belirli bir süre kalma hakkı sağlayan izin belgelerine Ülkemizde Oturma Izni veya İkamet Tezkeresi adı verilen,bu belgeye sahip olan farklı ülkelerin vatandaşları, Oturma İzni aldığı süre zarfında Türkiye’de yasal olarak yaşama hakkına sahip olur.
Türkiye’deki Yabancıların Sosyal Haklarının korunması bakımında son derece öneme sahip olan Oturma izinleri, gerekli şartları sağlayan, bulunması gereken evrakları süresinde teslim eden ve Ülkede ikamet etmesinde bir sakınca bulunmayan kişilere Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir.
Yabancı oturum izni almak için öncelikle e-randevu sistemi üzerinden randevu almak ve gerekli evraklar ile birlikte randevu günü Göç İdaresinde bulunmak gerekir. Oturma izni için gerekli evraklar ikamet tezkeresi türüne göre değişiklik gösterir.
İkamet İzni Türleri:
- Kısa dönem ikamet izni- Aile İkamet izni
- Öğrenci ikamet izni
- Uzun dönem ikamet izni
- İnsani ikamet izni insan ticareti mağdurları için ikamet izni
Yabancı Oturma İzni Uzatması Ne Zaman Yapılmalı?
İkamet izni geçerlilik tarihinin son 60 gününe girince başvuru yapabilirsiniz, son 60.günden itibaren son gününe kadar süreniz var.İkamet İzninin Süresi Bittikten Sonra Çıkış Yapmadan Uzatılabilir mi?
Eğer ikametinizin süresi 10 günden fazla geçmediyse evet ama 10 günden fazla gecikme var ise maalesef çıkış giriş yapmanız gereklidir.ve detaylı bilgi için: